Home > ZAKELIJK > Pensioen voor de ondernemer

Pensioen voor de ondernemer

Als ondernemer zijn er 2 mogelijkheden.

  1. U bent zelfstandige met een eenmanszaak/vof (zonder management B.V. constructie), dan kunt u uzelf geen pensioen conform de Pensioenwet toezeggen en dient u uw oudedagsvoorziening middels de derde pijler, te weten een lijfrente op te bouwen.
  2. U bent een DGA.

Pensioen voor een DGA

Vrijheid en keuzes       

Als directeur grootaandeelhouder (DGA) heeft u veel vrijheid om uw pensioen op te bouwen. Dat betekent wel dat u er over moet nadenken en slimme keuzes moet maken. Zeker als u de wens koestert om eerder te stoppen met werken.         

Eigen beheer

U kunt uw pensioen opbouwen binnen uw eigen bv of een andere rechtspersoon. Dit wordt ook wel eigen beheer genoemd. Een andere mogelijkheid is om uw pensioensopbouw onder te brengen bij de verzekeraar. Maar ook een combinatie van die twee is mogelijk: u bouwt uw pensioen deels op in eigen beheer en deels bij een verzekeraar.         

Aandachtspunten bij opbouw in eigen beheer

Als u uw pensioen in eigen beheer wilt opbouwen, houdt u dan rekening met de volgende punten:         

  • Het pensioengeld blijft binnen uw bedrijf.
  • Als in de uitkeringsfase onvoldoende rendement wordt gehaald, is de pensioenpot te snel leeg.
  • Extra accountantskosten. Voor de bepaling van de pensioenverplichting moet de accountant jaarlijks een berekening uitvoeren en opnemen op de balans. Daarnaast moet de accountant in een ‘pensioenbrief’ de pensioenregeling van uw bedrijf verantwoorden.
  • Als u en uw partner in de uitkeringsfase overlijden, blijft uw pensioengeld in de bv of andere rechtspersoon. Over de pensioenverplichting moet dan vennootschapsbelasting worden betaald.
  • In geval van echtscheiding is de verdeling van het pensioen vaak ingewikkeld en kostbaar.

 Advies       

De mogelijkheden om een goed pensioen op te bouwen, hangen nauw samen met uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Het raadplegen van een pensioenspecialist kan verstandig zijn bij het maken van de juiste keuzes. Op Adviestariefvergelijker.nl kunt u binnen drie simpele stappen een goed overzicht krijgen van de diensten, tarieven en waarderingen van pensioenadviseurs bij u in de regio.